Високоврожайний і ніжний сорт цибулі «Ткаченківська» придатний для вирощування практично в кожному регіоні України. Якщо ж говорити про Європу, то, наприклад, із насіння він вирощується в південних регіонах, а в інших можна виростити з розсади та совка. Потрібно сказати, що на Півдні будь-яка цибуля, що вирощується, навіть гостра «Ткаченківська», набуває солодкішого смаку. Цей сорт є універсальним (багато поживних речовин, сухої речовини до 13,5%, цукрів, ефірних олій, що відповідають за гостроту); може використовуватися для різних цілей і страв.
Цибуля вирощується в середньому 96-108 днів. Сорт характеризується середньостиглістю, гострим смаком, округлою або округло-овальною формою цибулин, жовто-коричневим кольором сухої луски та білою м'якоттю з прозеленню у верхній частині. У масі цибулина досягає 110-150 г, врожайність 35-54 т/га. Сорт «Ткаченковська» можна вирощувати для зберігання. Оскільки він гострий, лежкість у нього добра та становить 7-8 місяців. Цибуля виведена Інститутом Овочеводства й Бахчеводства (ІОС НААН).
Рекомендується ранньовесняна посадка насіння. Щойно зійдуть снігу, на обраний, шпанний і підібраний з осені ділянку розташовують плівку, щоб підготувати землю (прогріти її) для садіння цибулі. У день сіва знімається укриття, пробиваються борозенки, проливаються гарячою водою й на глибину приблизно 2 см складаються насіння, засинаються землею. Верхнім тонким шаром можна використовувати ще й перегній. Плівку повертають на грядки до появи сходів, потім її прибирають.
У міру зростання лука необхідно стежити за бур'янами та видаляти їх із тим, щоб вони не заглушили культуру. Важливим етапом у вирощуванні репчастої цибулі «Ткаченковська» є прорізування. Перший раз рослини прорежуються у разі досягнення заввишки 7-10 см. Упродовж трьох наступних тижнів здійснюється поливання та розпушування. Друге та третє прорізування роблять із рівним за часом проміжком у 3 тижні. Унаслідок третього прорізування між цибулинами відстань має становити не менш ніж 10-15 см.
Є кілька способів прискорити повне дозрівання цибулі на грядці, й один із них — це розокування. Виконується воно лише в другій половині терміну вегетації рослин, коли перо жовтіє. Процес полягає в тому, щоб головки цибулин на 1⁄2 мали вигляд із ґрунту. Відгребують землю садовим інвентарем. Таке приймання дає змогу отримати міцні та великі цибулини, які отримують більше сонячних променів і як результат зберігаються ще краще. Важливо не залишати занадто глибокі ямки навколо цибулин і не пошкоджувати їх під час розчищення землі. За два тижні після цього урожай повністю дозріває.
Особливості цибулі «Ткаченковська»:
• Вегетаційний період: 96-108 днів;
• Гостра цибуля;
• Урожайна;
• Призначення: універсальне;
• Форма цибулин: округла/округло-овальна;
• Колір: жовто-коричневий;
• М'якоть: біла з прозеленню у верхній частині;
• Чудові смакові якості;
• Урожаї: 35-54 т/га;
• Сорт толерантний до хвороб;
• Маса цибулини: 110-150 г;
• Легкість тривала (до 90%) 7-8 місяців.
Характеристики
Основні атрибути | |
---|---|
Країна виробник | Україна |
ГМО | Ні |
Група стиглості | Середньостигла |
Класс семян | Еліта |
Культура | Цибуля |
Насіння в упаковці | 50 шт. |
Сорт/Гібрид | сорт |
Тип продукції | Посівний (насіння) |
Колір плоду | Золотистий |
Характеристики насіннєвого матеріалу | |
Схожість | 95 % |
Ботанічні характеристики | |
Висота рослин | Середньорослі |
Посухостійкість | Так |
Тривалість життя | Дворічні |
Стійкість до вилягання | Так |
Холодостійкість | Так |
Агрономічні характеристики | |
Строки посіву | Березень, Квітень |
Строки дозрівання | 115 дн |
Тип вирощування | Універсальні |
Упаковка | |
Упаковка | Пакет |
Інформація для замовлення
- Ціна: 0,95 ₴